Er sola egentlig gul?

Hvis du ber en unge om å tegne sola vil den mest sannsynlig bli farget gult. Men, er sola egentlig gul? Det er nemlig jordas atmosfære som gjør at vi oppfatter sola som gul grunnet en effekt kalt Rayleigh-spredning. I denne episoden skal vi lære mer om hvilken farge sola egentlig har.

Det synlige lyset, altså det området av elektromagnetisk stråling som kan registreres med det menneskelige øyet, er bare en liten del av hele det omfattende elektromagnetiske spekteret. Spekteret strekker seg fra gammastråler på den ene siden til radiobølger på den andre siden. Det synlige lyset ligger i et område mellom ultrafiolett og infrarødt (mellom bølgelengdene 380 nm og 750 nm). Sortert fra korteste til lengste bølgelengde består det synlige lyset av fiolett, blått, grønt, gult, oransje og rødt. Når alle disse fargene kombineres får man hvitt.

Det elektromagnetiske spekteret (kilde: Wikipedia)

Når solstrålene treffer partiklene i jordas atmosfære vibrerer elektronene og protonene, noe som produserer stråling som har samme frekvens som den innkommende solstrålingen, men den blir spredt ut i alle retninger. Fiolett, blått og grønt blir spredt mer enn gult, oransje og rødt. Denne prosessen er kjent som Rayleigh-spredning, oppkalt etter den britiske vitenskapsmannen John William Rayleigh.  Siden spredningen er ujevn, ser sola gul ut fra Jorda. Når sola er nærmere horisonten blir mer av blåfargen spredt, noe som får sola til å se rødere ut. Tåke og smog kan også føre til at vi fra jorda oppfatter sola som mer oransje eller rødere.

Men, spiller det egentlig noen rolle hvilken farge sola har, eller hvordan vi på jorda oppfatter fargen? For astrofysikere er solas farge veldig viktig. Spektroskopi er en ofte brukt metode for å studere stjerner. Det innkommende lyset fra stjernen blir splittet opp i de ulike elementene. Dette kan gi informasjon om ulike karakteristikker om stjernen, for eksempel hvilke elementer den består av, alder, temperatur osv. Uten en inngående kunnskap om lysets farge ville ikke spektroskopi være mulig.

Hvis du vil se sola i dens naturlige farge må du komme deg ut av jordas atmosfære. Derfor ser for eksempel astronautene på den internasjonale romstasjonen sola som den egentlig er, nemlig hvit.

Sola sett fra Den internasjonale romstasjonen (kilde: NASA)

Kilder: ScienceABC.com, Wikipedia, Store norske leksikon.

Lydklipp:

What Color is the Sun?: https://www.youtube.com/watch?v=pB5kfAGPHtw

How Does Rayleigh Scattering Actually Work?: https://www.youtube.com/watch?v=4HBuHX4-VU8

Artikkelbilde er hentet fra TodayIFoundOut.com.

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *