Mikrofoner på Mars!

NASA har ved flere anledninger prøvd å ta opp av lyd fra Mars. I  1999 ble Mars Polar Lander skutt opp med en mikrofon, men denne roveren overlevde ikke landingen på den røde planeten. Phoenix-roveren, som landet på Mars i 2008, hadde også med en mikrofon, men denne ble aldri skrudd på fordi man var redd for et potensielt problem. Perseverance-roveren derimot, som landet trygt på Mars i februar i år, har med seg mikrofoner, som begge fungerer.

Den 3. januar 1999 ble Mars Polar Lander skutt opp. Dette var en 290 kg tung rover som skulle undersøke områder rundt planetens sørpol. Roveren hadde med seg en mikrofon som skulle ta opp lyder. Men, den 3. desember samme år mistet NASA kommunikasjon med roveren under landing. En feil med motorene gjorde at den ikke klarte å bremse nok før landing på overflaten, noe som førte til at den krasjet.

Den 4. august 2007 ble Phoeneix-roveren skutt opp. Denne landet trygt på Mars 25. mai 2008. Denne roveren skulle undersøke vann på Mars. Roveren hadde en mikrofon ombord, men det ble oppdaget et problem med et interface-kort som kunne gi fatale problemer for roverens øvrige funksjoner, derfor ble det bestemt å ikke skru på mikrofonen.

Den 18. februar 2021 landet roveren Perceverance på Mars. Blant de mange vitenskapelige instrumentene ombord er det også mikrofoner.  Den ene mikrofonen er en såkalt EDL-mikrofon, der EDL står for Entry, Descent and Landing. Den andre mikrofonen er plassert på SuperCam, som er et instrument som kan undersøke steiner ved hjelp av kamera, laser og spektrometer.

EDL-mikrofonen på Perseverance (kilde: NASA)
Mikrofonen på Perseverance-roverens SuperCam (kilde: NASA)

Mikrofonene har overlevd en reise på over 200 millioner km, med temperaturer ned mot -100 grader Celsius, intense vibrasjoner og trykkvariasjoner. Perseverance ruller rundt på den røde planeten, og i de første utgitte lydfilene av NASA kan man høre støyen fra hjulene. Perseverance har seks hjul laget av metall, og man kan høre lyden av metallet som treffer steinene på bakken.

I et annet lydklipp kan man høre en høyfrekevnt skurring. Ingeniørene hos NASA har enda ikke funnet den endelige kilden til denne lyden men de har en teori om at dette kan være elektromagnetisk stråling fra elektronikken på roveren.

I neste lydklipp kan man for første gang høre vinsdtøy fra Mars.

Kilder: NASA, JPL, DPA Microphones og Universe Today.

Lydklipp:

Oppskyting av Mars Polar Lander: https://www.youtube.com/watch?v=X0Na9lEn93w

Oppskyting av Phoenix: https://www.youtube.com/watch?v=Fr_SVPnWlxs

Landing av Perseverance: https://www.youtube.com/watch?v=vhm-UrfMVIU

Artikkelbilde er hentet fra NASA.

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *