Kunstig intelligens i verdensrommet

Kunstig intelligens er på full fart vei inn i livene våre. Alt fra chat-boter til selvkjørende biler bruker kunstig intelligens for å løse kompekse oppgaver. Nå har forskere også begynt å eksperimentere med kunstig intelligens i verdensrommet, først ute er Den internasjonale romstasjonen, ISS.

For ca. ett år siden installerte NASA, i samarbeid med HP og Microsoft, en datamaskin som kjører kunstig intelligens ombord på Den internasjonale romstasjonen. Maskinen, som heter Spaceborn, er del av et prosjekt som skal eksperimentere med bruk av kunstig intelligens i verdensrommet.

Det første eksperimentet som ble gjennomført var sikkerhetssjekk av hanskene til astronautene etter romvandringer. Hanskene er mest sårbare i området mellom tommelen og pekefingeren, siden disse to fingrene blir brukt mest til å gripe objekter. ISS har gjennom årene blitt bombardert med mikrometeoritter, noe som har laget mange skarpe kanter i støttestrukturene som astronautene holder i under romvandringer. På månen, der det ikke er vind, er stein mer som glass sammenlignet med Jorda, der vind glatter ut mesteparten av steinene.

Astronauthanskene består av fem lag: det ytterste laget består av et gummibelegg som gir godt grep og gir det første beskyttelseslaget. Det andre laget består av et kutteresistent materiale kalt Vectran. De tre neste lagene vedlikeholder trykket og beskytter mot de ekstreme temperaturene. Det ytterste laget skal tåle mesteparten av belastningen, hvis dette laget får rifter eller andre skader, og man når Vectran-laget begynner man å få alvorlige problemer siden man da er veldig nærme lagene som vedlikeholder trykk og beskytter mot temperaturforandringer.

I 2007 måtte en romvandring avbrytes etter at det ble oppdaget en 6 mm lang rift i venstre hanske. Riften hadde gått gjennom de to ytterste lagene.

Dagens prosedyre for sikkerhetssjekk av hansker er at det etter hver romvandring tas bilder av hanskene, som deretter overføres til kontrollsenteret på Jorda. Ingeniører på bakken inspiserer bildene og verifiserer at hanskene ikke har rifter eller andre defekter. Astronautene gjør også en visuell inspeksjon. Kontrollsenteret holder kontakt med astronautene i sanntid.

Denne prosedyren har fungert bra til nå, men menneskeheten planlegger ferder som skal ta oss lengere ut i rommet. Avstandene vil gjøre det praktisk vanskelig å sende bilder og føre en to-veis kommunikasjon siden signalene vil bruke lang tid til og fra Jorda.

Microsoft har trent opp en kunstig intelligens-modell med bilder av helt nye hansker, uten noen form for rifter eller andre defekter. Deretter ble modellen vist hansker som hadde vært brukt på romvandringer, og som hadde synlige rifter og andre defekter. Disse ble tagget med alvorlighetsgrader og hvor på hansken skadene var. Treningen resulterte i en modell som kjører lokalt på ISS, på HP sin Spaceborn-maskin.

Etter hver romvandring tar astronautene bilder av hanskene sine. Disse bildene kjøres gjennom modellen og man får opp en grafisk fremstilling som viser områder med skader. Alt dette kjøres lokalt på romstasjonen uten at bilder trenger å bli sendt til kontrollsenteret, og uten at kontrollsenteret må føre en toveis kommunikasjon med astronautene.

Dette eksperimentet viser at kunstig intelligens også er nyttig i verdensrommet. NASA, Microsoft og HP har planlagt flere eksperimenter på Spaceborn-plattformen i fremtiden. Hvis man skal sende mennesker lengere ut i verdensrommet er vi avhengige av å bruke kunstig intelligens som en støttefunksjon.

Kilder: SiliconAngle, HPE, NBC News og Microsoft. 

Lyd fra romvandring: https://www.youtube.com/watch?v=XzjR5si1Abk

Artikkelbilde er hentet fra SiliconAngle.

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *