Mørk energi med professor Øystein Elgarøy

Tidlig på 1990-tallet var de fleste enige om èn egenskap ved universets utvidelse: det har muligens nok energitetthet til å bremse utvidelseshastigheten, eller så har det så lite energitetthet at den aldri vil stoppe utvidelsen, men  da vil tyngdkraften uansett bremse utvidelseshastigheten etter hvert som tiden går. Vi har aldri observert at utvidelseshastigheten reduseres, men vi var veldig sikre på at denne teorien stemte!

Observasjonene fra Hubble-teleskopet viste oss, at for lenge siden utvidet universet seg saktere enn i dag, dette må bety at utvidelseshastigheten har økt! Ingen forventet dette, og ingen vet helt hvordan man skal forklare dette. Men en ting er sikkert, noe forårsaker denne økte utvidelseshastigheten!

Jeg befinner meg i dag hos Institutt for teoretisk astrofysikk ved Universitetet i Oslo. Her skal jeg møte en som kan mye om dette fenomenet. Og for å forstå dette må vi først snakke om mørk energi og mørk materie.

Kilder: NASA, UiO, Euclid-EU, EarthSky og HubbleSite.

Artikkelbilde er hentet fra UiO.

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *